در دنیای امروز تولیدات ماشین به حد زیادی رسیده و دلیل آن این است که در طول روز تعداد بیشماری از مردم برای تردد در سطح شهر به اتومبیل نیاز دارند. به همین دلیل واجب است که برای هر خانهای یک پارکینگ بر طبق اصول و قواعد ساختمانسازی توسط معماران و ساختمانسازان طراحی شود. در این مقاله به بررسی طراحی پارکینگ طبقاتی میپردازیم.
اهمیت ساخت پارکینگهای طبقاتی در سطح شهرها
در دنیای امروز بیشتر مردم برای انجام کارهای خود و تردد در سطح شهر، از وسیلهی نقلیهی شخصی استفاده میکنند و هر خانواده حداقل یک اتومبیل شخصی دارد؛ به همین دلیل تعداد وسیلههای نقلیهای که در طول روز در سطح شهر تردد میکنند، بسیار زیاد است.
این تعداد زیاد از اتومبیلها، به همان تعداد پارکینگ نیز احتیاج دارند. در طول روز تعداد زیادی از خودروهای پارک شده در کنار خیابان یا کوچهها را میبینیم، که ظاهری نامطلوب را برای شهر ایجاد کردهاند.
یکی از مهمترین اقدامات برای جلوگیری از افزایش تعداد خودروهای پارک شده در سطح شهرها، طراحی پارکینگ طبقاتی است. نکتهی مهمی که باید مد نظر قرار داد این است که این پارکینگها، حتما باید با شیوهای مناسب طراحی شوند و برای ساخت آنها اصول و قواعد مرتبط در نظر گرفته شوند.
بیشتر ساختمانسازان و معماران در هنگام نقشهکشی برای ساخت یک پارکینگ طبقاتی، در این فکر هستند که ساخت پارکینگ را به شکلی مناسب انجام دهند تا هر یک از شهروندان بتوانند حداقل یک جای پارک داشته باشند و به نوعی در هنگام ورود به پارکینگ به اصطلاح دست خالی بازنگردند؛ به عبارت دیگر، طراحی پارکینگهای طبقاتی در سطح شهرها باید به شکلی انجام شود که تمام شهروندان و افراد مالک خودرو از پارک خودروی خود در آن پارکینگ رضایت کافی را داشته باشند.
چه بسا در اکثر موارد، مسائل و مشکلاتی بر سر استفاده از پارکینگ وجود دارد و بعضی از مالکان خودروها و وسایل نقلیه، ممکن است امکان استفاده از این پارکینگها را به علت پر شدن طبقات آن از خودروهای بیشمار پیدا نکنند. در این مقاله، قصد داریم تا اصول و ضوابط مربوط به طراحی پارکینگهای طبقاتی مناسب در سطح شهرها جهت استفادهی شهروندان بررسی کنیم و ببینیم که چه نکاتی برای ساخت پارکینگ باید مد نظر قرار گیرند.
اصول و ضوابط طراحی پارکینگ طبقاتی
موضوع مهم دربارهی طراحی پارکینگ طبقاتی، در نظر داشتن ضوابط پارکینگ و نکات مربوط به آن است؛ چرا که برای ساخت و طراحی پارکینگ طبقاتی استاندارد و ضوابط طراحی پارکینگ طبقاتی باید حتما این نکات در نظر گرفته شوند. در این قسمت به بررسی ضوابط پارکینگ طبقاتی و قوانینی که شهرداریها برای طراحی و ساخت پارکینگها وضع میکنند، پرداخته میشود.
در قوانین و قواعد مربوط به ساخت پارکینگها که توسط وزات مسکن و راه و شهرسازی ارائه می شوند و شهرداری ها مجریه آن هستند، ابعاد و اندازههایی تعیین شدهاند که ساختمانسازان در هنگام طراحی یک پارکینگ طبقاتی مناسب در سطح شهرها، باید حتما این قواعد را در نظر داشته باشند و به نوعی توجه به قواعد شهرداری برای ساخت پارکینگهای طبقاتی، امری الزامی برای تمام معماران در هنگام ساخت و ساز است.
ضوابط طراحی پارکینگ های طبقاتی
از جمله قوانین مهم تعیین شده توسط وزات مسکن و راه و شهرسازی برای ساخت پارکینگهای طبقاتی این است که حداقل مساحتی که زمین مورد نظر برای ساخت پارکینگ باید داشته باشد، برابر با ۱۵۰۰ متر مربع میباشد.
تمام پارکینگهای طبقاتی طراحی شده در سطح شهر، متعلق به شهرداری میباشد و افراد عادی نمیتوانند از این پارکینگها استفادهی شخصی ببرند. در یک مجتمع مسکونی برای هر واحدی که متراژ آن کمتر از ۱۵۰ متر است، باید یک فضا برای پارک خودرو طراحی شود.
حداکثر تعداد طبقات هر یک از پارکینگهای طبقاتی ساخته شده در سطح شهر وقتی پارکینگ روی زمین ساخته میشود برابر با ۶ طبقه است و درصورت ساخته شدن پارکینگ روی زیر زمین، تعداد طبقات برابر با ۳ است. برای ساخت هر یک از طبقات پارکینگهای طبقاتی، باید حداقل سطح ۵ در ۵٫۲ متر مربع در نظر گرفته شود.
فضای مورد نیاز هر پارکینگ
لازم است به نکاتی راجعبه طراحی پارکینگ طبقاتی توجه کنید این که باید تعیین کنید که قرار است چه تعداد جای پارک برای پارکینگ تان داشته باشید و فضای مورد نیاز هر پارکینگ را بررسی کنید. مثلا اگر پارکینگ طبقاتی یک فروشگاه است باید مشتریان فضایی داشته باشند تا بتوانند به راحتی خریدهای خود را داخل خودروی خود بگذارند
روش طراحی یک پارکینگ طبقاتی استاندارد
در صورت این که معماران و ساختمانسازان نتوانند قواعد مربوط به طراحی پارکینگ طبقاتی را به خوبی بکار گیرند و استانداردهای لازم برای طراحی یک پارکینگ مناسب را مد نظر قرار ندهند، پارکینگ مورد نظر نمیتواند به عنوان یک پارکینگ استاندارد مورد استفاده قرار گیرد و نقصهایی که در ساخت این پارکینگها وجود دارد به خوبی نمایان خواهند شد.
در واقع استانداردهایی که در باب طراحی پارکینگهای طبقاتی وجود دارد، با این هدف تعیین شدهاند که بتوان اتومبیلها را به خوبی در پارکینگ مورد نظر جای داده و این که در هنگام وارد کردن یا خارج کردن اتومبیل از پارکینگ با مشکل خاصی مواجه نشویم و بطور کلی عبور و مرور خودروها به آسانی انجام شود و با مانع مواجه نشود.
در واقع استانداردهایی که در باب طراحی پارکینگ طبقاتی وجود دارد، با این هدف تعیین شدهاند که بتوان اتومبیلها را به خوبی در پارکینگ مورد نظر جای داد.
سایبان ماشین یا پارکینگ
یک نکته دیگر در خصوص نکات مهم در طراحی پارکینگ طبقاتی سایبان ماشین یا پارکینگ است. این که باید تعیین کنید که پارکینگ طبقاتی شما برای استفاده از خودروی شخصی یا وسایل نقلیه کوچک یا برای ماشین های بزرگ چون وانت ها و کامیون ها طراحی شده است. پس باید طراحی پارکینگ به شیوه متفاوتی انجام شود.
استانداردهای مربوط به طراحی پارکینگ طبقاتی مکانیزه
پارکینگ طبقاتی مکانیزه استاندارد مشخصی ندارند. فقط یک دفترچه الزامات و توصیه ها برای این نوع پارکینگ ها وجود دارد که باید رعایت شوند.
ابعاد استاندارد برای طراحی پارکینگ طبقاتی
معماران و ساختمانسازان جهت طراحی پارکینگ طبقاتی در سطح شهر، قواعد و اصولی را باید در نظر بگیرند و اندازههایی مشخص و استاندارد را برای این کار مد نظر قرار دهند. در اکثر موارد معماران و ساختمانسازان برای طراحی پارکینگ طبقاتی، فضاهای موجود در سطح شهرها و زمینهای خالی را مد نظر قرار میدهند.
لذا برای ساخت پارکینگ در این فضا، لازم است که معماران و ساختمانسازان ابعاد و اندازههایی استاندارد را جهت طراحی قسمت ورود و خروج خودرو به پارکینگ و همچنین برای طراحی رمپ پارکینگ در نظر داشته باشند. معماران و ساختمانسازان جهت طراحی پارکینگهای طبقاتی، قواعد و اصولی را باید در نظر بگیرند و اندازههایی مشخص و استاندارد را برای این کار مد نظر قرار دهند.
ابعاد در نظر گرفته شده برای طراحی پارکینگهای طبقاتی
حداقل ارتفاع مفیدی که معماران برای طراحی طبقات پارکینگهای طبقاتی مختلف باید مد نظر قرار دهند، حدودا بین ۲۰٫۲ الی ۴۰٫۲ متر میباشد؛ عرض در نظر گرفته شده برای ورودی پارکینگها نیز، حداقل ۳ متر است. برای طراحی رمپ پارکینگهای طبقاتی جداگانه، حداقل عرض در نظر گرفته شده برابر با ۵٫۳ متر است و این اندازه برای طراحی رمپهایی که برای ورود و خروج خودروها به شکل همزمان عمل میکند، حداقل ۷ متر میباشد. علاوه بر آن جهت طراحی رمپهای قوسی برای پارکینگهای طبقاتی موجود در سطح شهر، قوسهای عمودی طراحی شده دارای حداقل شعاع ۴۲ متری هستند. شیب رمپ مربوط به طبقات همکف تا طبقهی اول، برابر با ۱۵ درصد است.
دسترسی آسان
یکی از استانداردهای طراحی پارکینگ طبقاتی دسترسی خوب آن است تا تمام افرادی که از آن استفاده می کنند، بتوانند به راحتی و ایمن خودروهای خود را داخل آن بگذارند. برای خودروی های بزرگتر و پارکینگ معلولین و مسیرهای عبور و مرور آن را باید در طراحی پارکینگ مد نظر داشته باشید. محلی که برای پارک خودروی مختص معلولین است بایستی نزدیک ترین جا برای محل ورودی و خروجی باشد و تابلوی مخصوص آن را باید تعبیه کنید.
اهمیت شعاع پارکینگ طبقاتی
تا اینجا به بررسی یک سری از اصول و قواعد مهمی که دربارهی طراحی پارکینگ طبقاتی وجود دارد، اشاره کردیم. علاوه بر در نظر گرفتن ابعاد استاندارد برای طراحی رمپ پارکینگ و قسمت ورود و خروج خودروها به پارکینگ، باید به قواعد و اصول مرتبط با تعیین اندازه و ابعاد شعاع چرخش خودروها نیز توجه شود. در واقع تعیین اندازهی استاندارد برای شعاع یک پارکینگ، از اصلیترین قواعدی است که برای طراحی پارکینگ طبقاتی باید مد نظر قرار دهیم.
نکات مهم دیگر دربارهی طراحی شعاع گرد پارکینگهای طبقاتی
تعیین اصولی شعاع چرخش خودرو در یک پارکینگ طبقاتی از آنجایی مهم است که، خودروی مورد نظر باید امکان چرخش و جابهجایی در پارکینگ را داشته باشد؛ به عبارت دیگر باید این امکان وجود داشته باشد، تا مالک خودرو بتواند به راحتی اتومبیل خود را در پارکینگ مورد نظر حرکت دهد.
مثلا در هنگام خروج از پارکینگ که تعداد زیادی از شهروندان ماشینهای خود را در پارکینگ مورد نظر پارک کردهاند و ما میخواهیم ماشین خود را از جای پارک در آوریم و پارکینگ مورد نظر را ترک کنیم، باید فضای کافی جهت تکان دادن خودرو در پارکینگ را داشته باشند.
بهطور کلی حداقل اندازهای که معماران و ساختمانسازان برای شعاع گردش پارکینگ طبقاتی در نظر گیرند، برابر با ۷ متر است. در صورت این که از یک رمپ هم برای ورود و هم برای خروج استفاده شود، حداقل شعاع گردش برابر با ۵٫۸ متر است. حداقل شعاع در نظر گرفته شده برای قوسهای عمودی در قسمتهای ابتدایی و انتهایی رمپ پارکینگ، برابر با ۴۲ متر است.
علائم و تابلوهای راهنمایی و رانندگی
برای پارکینگ پر رفت و آمدی چون پارکینگ طبقاتی باید از تابلوهای راهنمایی و رانندگی برای آگاهی و توجه افراد بهره ببرید. تابلوهای جایگاه معلولین، تابلوهای ایست عبور عابران پیاده تابلوی محدودیت سرعت و این کار باعث سهولت در عبور و مرور خودروها و محافظت از عابران پیاده می شود.
استفاده از حداکثر فضا
اگر پارکینگ طبقاتی شما محلی برای توقف طولانی خودروها ست باید از پارکینگ ها با زاویه ۹۰ درجه استفاده کنید چون این زاویه بیشترین امکان برای جای پارک را برای شما فراهم می کند.
مصالح مورد استفاده در ساخت پارکینگ طبقاتی
ضخامت سنگفرش هم یکی دیگر از نکات طراحی پارکینگ طبقاتی است که باید به آن توجه کنید. وزن وسایل نقلیه که در پارکینگ قرار می دهید بسته به ضخامت سنگفرش پارکینگ تعیین می شود. طبیعی است که برای وسایل نقلیه بزرگتر بای از سنگفرش هایی با ضخامت بیشتر استفاده کرد
نکتهی مهم دیگری که باید تحت بررسی قرار گیرد، روش طراحی قسمت کفی پارکینگها است. مصالحی که برای ساخت کف پارکینگ مورد استفاده قرار گیرند، باید قابلیت شست و شو را داشته باشند. بهتر است که برای ساخت و طراحی پارکینگ طبقاتی، از ستونهای فلزی و مصالحی مقاوم استفاده شود که در مقابل آتشسوزی و یا ورود ضربات محکم به آنها مقاوم باشند. بهطور کلی بهتر است که برای ساخت و طراحی پارکینگ طبقاتی، از مصالحی استفاده شود که به تجهیزات مقابله با حریق مجهز باشند. علاوه بر آن برای پارکینگهای سرپوشیده، باید امکانات لازم جهت تهویهی هوا فراهم باشد.
طراحی برای مدت طولانی
یکی از نکات اساسی در طراحی پارکینگ طبقاتی مراقبت و نگهداری طولانی مدت آن است. باید به طور مرتب به مراقبت و نگهداری پارکینگ خود توجه کنید. چون استفاده مکرر از پارکینگ منجر به سایش مکرر آن می شود. بنابراین در اثر غفلت و بی توجهی به این موضوع عمر پارکینگ شما کوتاه می شود.